Bemutatkozás

Az ŐriBird sztori, és ami mögötte van

Nem egyedülálló módon, a mi történetünk is a házi sörfőzéssel indult. Attila, Áron és Peti 2021 januárjában ragadtak először kanalat, hogy lefőzzék az első sörüket, amit aztán hamarosan több kísérlet is követett gyors egymásutánjában. Sikerült folyamatosan egyre több tapasztalatot gyűjteni és egyre izgalmasabb söröket készíteni – a családtagjaink és a barátaink nagy örömére, akik a kezdetektől fogva lelkes fogyasztói voltak az üstökből kikerülő végeredményeknek.


(Attila, Zsóka és Peti)

Alig telt el pár hónap, és azon kaptuk magunkat, hogy a kezdeti sikereken felbuzdulva – és Zsóka hathatós közreműködésének hatására – elhatároztuk, hogy egységes arculattal és egy hozzánk is közelálló design világgal megalkotjuk a saját sörmárkánkat. Már az elején két nagyon jó dolog is történt velünk. Az egyik Áron ötlete volt, hogy őrségi madarakról nevezzük el a söreinket, a másik pedig Nárciszé, akinek egyszer csak úgy kipattant a fejéből az ŐriBird név, ami amúgy egyszerre asszociál az Őrség nevére és a „The early bird catches the worm” („Ki korán kel, aranyat lel”) közmondásra. Így születtek meg a címkék, és a design, amiben nagy segítségünkre volt Hegedűs Gergely (Ink Dip), akinek a csodálatos grafikái minket is folyamatosan elkápráztatnak.


(Forrás: instagramm // jozefnanai)

Hogy miért is pont az Őrség?

Attila az Őrségben nevelkedett, és a mai napig erős kötelék fűzi ide, hiszen édesanyja, testvére és rokonai is itt élnek a mai napig. Így az már kezdetekkor sem volt kérdés, hogy az általunk készített söröket az Őrségnek és az oda látogatóknak dedikáljuk. Természetesen emellett Zalához is családi szálakkal kötődünk, hiszen mindannyian Zalában élünk és dolgozunk, kereskedelemben, borászatban, marketing és pénzügyi területen.


(Áron)

Ahogy mondani szokás, a sikerhez vezető út innen már ki volt kövezve…

Na jó, csak vicceltünk! Az igazi kihívás ezek után jött, hiszen nem elég, hogy egy régi borospincét kellett, hogy a hatóságok által is elfogadható gyártó üzemmé újítsunk fel, és a sörfőzéshez, illetve értékesítéshez minden szükséges hatósági engedélyt beszerezzünk, az egészet a mindennapi munkánkkal is össze kellett egyeztetni. Sokszor éjszaka vagy hajnalban, munka előtt dolgoztunk, hogy mihamarabb kézzel foghatóvá váljon mindaz, amiről álmodtunk.

Majd féléves előkészítő munka után, 2022 tavaszán léptünk piacra az ŐriBird márkával, amely nagy örömünkre rendkívül pozitív fogadtatásban részesült, és gyorsan ismertségre tettünk szert az Őrségben.

A méreteinket és kapacitásunkat tekintve leginkább az észak-amerikai garázssörfőzdékhez tudnánk magunkat hasonlítani, így aztán hamar be kellett lássuk, hogy kevesebb sört tudunk mi magunk elkészíteni, mint amennyit szeretnénk. Ahhoz, hogy minden érdeklődő kíváncsiságát ki tudjuk elégíteni, elengedhetetlen volt, hogy elkezdjünk nagyobb méretű, de még bőven emberi léptékű kisüzemekkel közösen is főzni. Szerencsénkre a magyar sörfőző közösség egy nagyon segítőkész, és befogadó társaság, így hamar sikerült megoldást találni arra, hogy az általatok kedvelt tételeinkből pontosan az a minőség kerüljön a poharatokba, amit mi megálmodtunk az utunk elején.

(Nemrégiben Ulu, a Kocsmaturista blog írója is ellátogatott hozzánk.)

És hogy hol tartunk most?

Jelenleg 4 alap sörünk található a kínálatban, amik jellemzően azokat a stílusokat képviselik, amelyeket mi is kedvelünk, mint pl.: egy german pils, egy ízesített és egy sima witbier, valamint egy new england ipa. Persze a munka a háttérben folyamatosan zajlik, és készülünk egy american stout és egy sour ale kategóriával is, ami reméljük mihamarabb elérhető lesz a nagyközönség számára.

Természetesen egyre több fesztiválon és rendezvényen találkozhattok velünk, valamint folyamatosan növekszik azon vendéglátóhelyek száma is, ahol rendszeresen találkozhattok a söreinkkel. Ennek listáját érdemes a „Partnereink” fülön követnetek, mert ott rendszeresen frissítjük a lelőhelyeink listáját. Ezenkívül az Őriszentpéteri Termelői Piacon minden szombaton megtaláltok minket egészen október közepéig, ahol csapolva és palackban is megvásárolhatóak a söreink.

Víziónk, hogy rövidtávon minél több Őrségi vendéglátóhelyen megtaláljatok minket, és bízunk benne, hogy hamarosan a nagyrákosi telephelyünkön egy kisebb taproom-ot is ki tudunk alakítani, ahol személyesen velünk is beszélgethettek a hűvös söreinket kortyolgatva.

Köszönjük, hogy ellátogattatok az oldalunkra!

Egészségetekre!

ŐriBird Team